tiistai 2. lokakuuta 2012

Lainattuja viisauksia

Mainitsin tammikuussa uudenvuodenlupauksestani, että kirjoitan jokaisesta tänä vuonna lukemastani kirjasta jonkin lainauksen ylös. Tähän mennessä olen pitänyt lupaukseni oikein upeasti! Ja koska olen laiska bloginpitäjämursu, ajattelin nyt jakaa muutaman parhaan (en kaikkia) tuossa vuoden ensimmäisen puolikkaan mittaan muistiin kirjoitetuista lainauksista. Olkaatte siis niin hyvät:

"Veriheimolaisuuteen tai naimaliittoihin perustuva sukulaisuus on usein ruhtinaiden välisten sotien syynä, ja mitä läheisempi sukulaisuus, sitä suurempi taipumus tappelemiseen."
- Jonathan Swift: Gulliverin retket

"Nimitystä kirjailija käytetään paljon väärin. Tosiasia on, että kuta huonompi kirjailija on ja kuta vähemmän hän on julkaissut, sitä mieluummin hän käyttää itsestään arvonimeä kirjailija."
- Mika Waltari: Aiotko kirjailijaksi?

"Sinnehän vainajat joutuvat, kaupunkiin, asumaan tuhansien muiden joukkoon, koska eivät enää tarvitse tilaa, eivät peltoja maniokin viljelyyn. Ei kuollut maniokkia kaipaa, vaan seuraa."
- Chris Cleave: Little Been tarina

"Raha antaa arvokkuutta sille, mikä ilmaisena tuntuisi kevytmieliseltä."
- Virginia Woolf: Oma huone

"Sukupuolen ajatteleminen on kohtalokasta jokaiselle joka kirjoittaa. On kohtalokasta olla puhtaasti ja yksinkertaisesti mies tai nainen; on oltava nais-miehinen tai mies-naisellinen."
- Virginia Woolf: Oma huone

""On tapana sanoa: "Sinä olet sairas, siis se mikä sinulle näyttäytyy, on ainoastaan pelkkä olematon harha.". Mutta tuosta puuttuu ankara logiikka. Minä myönnän, että aaveet ilmestyvät ainoastaan sairaille, mutta sehän vain todistaa, että aaveet voivat ilmestyä ainoastaan sairaille eikä sitä, ettei niitä olisi olemassa.""
- F. M. Dostojevski: Rikos ja rangaistus

"Puistatti ajatella, etteivät he olleet ymmärtäneet kaduille ja koteihin ulottuneen väkivaltansa nousseen juuri vaatimuksesta, jonka he olivat asettaneet kaikille miehille: tapa, tapa, tapa. Tapa tai et ole mies. Miten käsite nimeltä mies oli valmistettu?"
- Jan Salminen: Äidinmaa

"Samantekevää, onko kevät tai muu vuodenaika. Jos olet murheellinen, niin tukehdut kyyneliisi, kun näet kirsikoiden kukkivan."
- Junichiro Tanizaki: Kukin makunsa mukaan

"Läheisyys ei ole etäisyyden keskeyttämistä hetkeksi, vaan sen kukistamista."
- Daniel Glattauer: Kun pohjoistuuli puhaltaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti